E Martë 17 Jan 2017

EJA NË DARDHËN E BUKUR...

NATYRA E FSHATIT ME KULTURË QYTETI...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • lilac style
Shtyp

Androniqi Vangjel Zengo - Ne 100 vjetorin e lindjes.

Shkruar nga Adriana Stefani on 11 Maj 2013. Posted in Arshiva

ANDRONIQI VANGJEL ZENGO

PIKTORJA E PARE SHQIPTARE

Lindi më 26 maj 1913 në qytetin e Korçës ku babai i saj piktori Vangjel Zengo, ishte vendosur para disa vitesh i ardhur nga fshati Dardhë. Mbaroi shkollën fillore dhe atë të mesme në Korçë. Mësimet e para për pikturë i mori nga i ati piktor i njohur kishëtar. Nga fshati Dardhë njihen 11 piktorë pjesa më e madhe nga familja Zengo. Në moshë fare të re në vitet 1925-29 kur ishte vetëm 15 vjeçare ajo ka punuar si ndihmëse e të atit, ka kryer disa punime të pavarura në pikturimin e kishave të Shën Mërisë, Shën Thanasit në Korçë dhe atë të Shën Kollit në Hoçisht, më 1930. Në fushën e afreskut ka punuar në 5 kisha ku vepra e saj e fundit është pikturimi i kishës së Shën Thanasit në Dardhë, fshati i origjinës së saj, kryer në vit in 1993 kur piktorja ishte në moshë 80 vjeçare.

Në vitin 1930 i ati duke thyr traditën dhe mendimet e prapambetura e dërgon vajzën për studime në Akademinë e Arteve të Bukura në Athinë ku ajo studjon në degën e pikturës në studjon e udhëhequr nga piktori i njohur grek Umberto Agiros. Mbas përfundimit të studimeve më 1935 punon si mësuese vizatimi në shkollën qytetse të Korçës e më vonë në Tiranë (mbas martesës me këngëtarin e njohur lirik Kristaq Antoniu). Në vitin 1937 dy vjet mbas përfundimit të studimeve, çel ekspozitën e saj të parë, e cila është datë historike për pikturën shqiptare në përgjithesi, sepse autorja e veprave të paraqitura në të është për hërë të parë një piktore shqiptare.

Në ketë ekspozitë ajo paraqiste 65 punime të kryera në gjininë e portretit dhe peisazhit.

Në vitin 1938 vetëm një vit pas ekspozitës së parë çel po në Tiranë ekspozitën e saj të dytë ku paraqiten disa prej punimeve të saj më të mira në gjininë e peisazhit, si “Kështjella e Petrelës”, “Pazari i Krujës” etj. Më 1939 merr pjesë në ekspozitën e organizuar në SHBA (New York) me 15 punime të saj me tematikë patriotike. Më 1940 merr pjesë në ekspozitën e organizuar në Bari të Italisë së bashku me Vangjush Mion, Zef Kolumbin etj. Puna e saj në fushën e pikturës vazhdon edhe më vonë në fushën e portretit e peizazhit si “Plaku me thinja”, “Plaku me mjekër”, “Portret gruaje”, dallohet për realizëm dhe psikollogji shprehëse. Në fushën e peizazhit mund të përmendim “Peisazh nga Korça”, “Pamje nga Drenova”, “Nga fshati” etj. të cilat dëshmojnë për nivelin artistik të realizimit nga autorja e tyre.

Ka marrë pjesë në ekspozitat e organizuara në Tiranë më 1942, 1945, 1963 (bashkë me motrën Sofinë).

Në Galerinë e Arteve në Tiranë ndodhe 57 vepra të piktores së parë shqiptare Androniqi Zengo – Antoniu.