E Martë 17 Jan 2017

EJA NË DARDHËN E BUKUR...

NATYRA E FSHATIT ME KULTURË QYTETI...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • lilac style
Shtyp

Shkruar nga BRUKO on E Diel, 17 Prill 2016 10:47. Posted in BLETA

Sot ne daten 17 Prill 2016, filluan punimet per rindertimin e Kembanares ne kishen e Shen Gjergjit ne Dardhe.
 Ky projekt u financua teresisht nga disa familje Dardharesh ne USA dhe Kanada. Ky projekt do te mundesoje ngritjen e Kembanares ne formen e saj te meparshme, sic ja u kemi pershkruar ne fotot e meparshme kur ju njoftuam per fillimin e mbledhjes se ndihmave per Kembanaren.
Projekti u sponsorizua dhe u perkrah nga kisha e Shen Merise ne qytetin e Worcesterit ne shtetin e Massachusetts.
Shoqata BLETA dhe bordi i Dardha.org dhe EAGLE 3 DOTS, ishin inisiatoret e ketij projekti. Shuma monetare e mbledhur per kete projekt, ju dergua mitropolise se Korces duke u kontaktuar direkt me hiresine e tij zotin Joan.
Falenderim i vecante per hiresine e tij Joan dhe gatishmerine si edhe ndjekjen ne vazhdimesi te ketij problemi deri ne perfundimin e tij
Mbarimi i ketij projeti dhe funksionimi i Kembanares, do jete rreth dates 16 Gusht 2016, ne diten e Shen Merise.
Urojme qe ky projekt, te jete hapi i pare per restaurimin dhe ringritjen e vlerave per Dardhen.


Shtyp

Shkruar nga Adriana Stefani on E Mërkurë, 21 Dhjetor 2016 21:25. Posted in BLETA

INAGURIMI i Këmbanores të Kishës së Shën Gjergjit

Festa e Shën Mërisë në Dardhë... që nga takimi mes 2 shoqatave dardhare, "Shpresa" dhe "Bleta" dhe deri tek dreka e shtruar me rastin e perurimit te Këmbanores të Kishës së Shën Gjergjit, me pjesmarrjen e Mitropolitit Imzot Joanit 

16 gusht 2016 20161116 1582094008

dhe Prefektit te Korces zotit Ardit Konomi. Shumë prej jush, ishin te pranishëm në atë festë.
I falenderojmë të g

jithë donatorët që mb

lodhën të ardhurat për rindërtimin e Këmbanores por dhe ata që ndihmuan realisht si edhe puntorët që e ndërtuan Këmbanorën.

Projekti i ardhshëm do të jetë hajati i kishës. Shoqata "Bleta" do të komunikojë së shpejti me Mitropolinë e Korcës, për të bërë të mundur preventivin e ndërtimit të hajatit. Kjo do të bazohet në preventivat e 3 kompanive të ndryshme ndërtimi, nga të cilat do të zgjidhet projekti më i mirë.

Fjala e mbajtur në ditën e përurimit më 16 Gusht 2016.

"Të nderuar zonja dhe zotërinj, të dashur motra dhe vëllezër në Krishtin përshendetje të përzemërta.

Anëtarët dhe bordi drejtues i shoqatës Bleta të Amerikës ju dërgojnë urimet më të mira në këtë ditë të bekimit të këmbanorës së sapo rindërtuar të Kishes së Shën Gjergjit.

Sot kjo ditë e bekuar është tepër domethënese për të gjithë ne që kemi origjinën nga Kryeqyteti i Devollit, siç do ta cilësonte Hirësia e tij Peshkop Ketri nga diaspora, Dardhën tonë të bukur kur edhe ai dha bekimin dhe kontributin e tij për këtë projek. Sot është një ditë e veçantë sepse siç e kemi theksuar ne njoftimin tonë pak kohë më parë, panorama më e bukur që ka Dardha jonë e mrekullueshme, është trashëgimnia dhe ruajtja e besimit të krishterë identitar të të parëve tanë. kembanorja 20161120 1590692471

Jemi mbledhur sot këtu për të qënë të pranishëm të dëgjojmë kumbimin e parë prej afër gjysëm shekulli të kambanave origjinale të Shën Gjergjit, dhuratë e familjes Themeli, që janë vendosur përsëri tek kembanorja e rindërtuar nga dora e mjështërve të Kishës Orthodokse Autoqefale Shqiptar e nën kujdesin e Hirësi Johanit.

 

16 gusht 2016 20161116 121277452116 gusht 2016 20161116 1080965640

Bleta dërgon urime të perzëmërta dhe me mirënjohje të thellë falenderojmë Hirësi Johan për përkrahjen, bekimin dhe përkushtimin e tij për kthimin në identitet të Kishës së Shën Gjergjit.

Dëshirojmë të shprehim mirënjohjen tonë edhe për Hirësi Nikon, Kryepeshkopin e

kembanorja 20161120 1100404481

 Kishës Orthodhokse Shqiptare të Amerikes, si dhe Hirësi Ilia Katri për perkrahjen dhe bekimet e tyre në vlerësim të sipërmarjes tonë dhe përfundimit me sukses të punimeve.

   Sot është dita t’ju kujtojmë atyre që u munduan të shkatëronin gjthçka hyjnore në dobi të jetës njerëzore për më shumë se 30 vjet dhe tju japim edhe njëhere përgjigjen se kurrë nuk do ketë tirani të na e shkatërojë shpirtin, për sa kohe që drita e shpëtimtarit tonëështë e ndezur përbrenda tij. Përkundrazi sot dashuria , mirësia, paqja dhe prosperiteti, janë pjesë e rëndësishme që na karakterizon dhe na jep vizionin për të ardhmen në udhën e ndriçuar nga drita e përjetshme brënda shpirtit tonë.

Dëshirojmë të shprehim mirënjohjen dhe vlerësimin tonë kundrejt familjeve dardhare dhe të diasporës Shqiptare dhe gjithësecilin për kontributin drejt këtij projekti. Duhet të dini se nuk mund ta përfundonim këtë sipërmarje pa ndihmën tuaj. Zoti ju bekoftë të gjithë ju dhe familjet tuaja.

Sot veçanërisht përkujtojmë me mirënjohje të thelle At Spiro Paze , nga familja Paze e Dardhës , i cili prej dy vjetësh nuk ndodhet fizikisht mes nesh, por dëshira e tij ishte ta shikonte këtë iniciative t

ë kurorëzuar me sukses. Donacionet në perkujtim të tij familja Paze i dedikoi kundrejt këtij projekti.

At Spiro Paze është Dardhari që i shërbeu rreth 30 vjet komunitetit të Kishës Shqiptare Orthodokse Fjetja e Shën Marisë se Worcesterit si udheheqësi shpirtëror e komunitar i saj. Prej mësimëve të tij dhe të udhëheqësve tanë të tjere shpirtërore , ne sot e dime mirë se Lavdia i takon vetëm Perëndisë. Sot të gjithë ne përkujtojme me mirënjohje të thellë edhe të gjithë priftërinjtë Dardharë që dedikuan jetën dhe veprën e tyre për trashëgimine e besimit dhe identitetit tonë ndër breza e shekuj , pavaresisht vendit dhe komunitetit që i sherbyen. I përjetshëm qoftë kujtimi i tyre.

Sot le të kumbojnë Kambanat e Kishës së Shën Gjergjit në përkujtim të gjithë udhëheqesvë shpirtërorë Dardharë që mundësuan trashëgimin e besimit tonë të Krishterë orthodoks ndër shekuj deri në gjeneratën tonë. Le të kumbojnë këto kambana përherë në lavdi të Perëndisë sonë dhe shpëtimtarit tonë Jezu Krisht , në bekimin e çdo lidhjeje martesore , pagëzimi dhe kungimi në liturgjinë e shenjtë me misteret e saj për këdo që me dëshire , dashuri dhe adhurim do të jete pjesë e familjes sonë të madhe Kristiane ndër brezat e ardhshëm që do të pasojnë.

Duke falenderuar zotin, shpresojmë që në të ardhmen të përpiqemi edhe më tepër për Dardhën dhe rajonin shqiptar, në mënyrë që lidhjet tona Shqiptaro - Amerikane të bëhen akoma më të forta. Duke vlerësuar trashëgiminë tonë dhe duke mundësuar përvojën e përfituar në një vënd të zhvilluar social kulturor si Shtetet e Bashkuara shpresojmë tju gjendemi pranë edhe në të ardhmen. Shpresojmë të ruajmë traditën tonë Dardhare ashtu siç vepruan edhe të parët tanë të diasporës për ngritjen e Shkollës Shqipe, ndërtimin e ujësjellesit, rrugës automobilistike etj etj .Edhe sot vetëm së bashku mund të përpiqemi dhe të promovojmë veç te tjerash zhvillimin ekonomik dhe turistik të zonës nëpërmjet lidhjeve tona të forta shqiptaro-amerikane.

Me mirënjohje Shoqata Bleta e Diaspores."


P
ërshendetja e Sara Brukos.

Të nderuar pjesëmarrës!

Do desha të kisha vëmëndjen tuaj për pak çaste. Unë jam Sara Bruko Dardhare e lindur në

Amerikë që vij për herë të parë në Shqipëri dhe jam mahnitur me bukuritë e Dardhës.

Eshtë kënaqësia e familjes sime të sponzorizojë këtë drekë të përgatitur nga stafi “ Hotel Dardhës” për nder të ngritjes së këmbanores e gjyshit tim Sotir Bruko i cili nuk mundi ta shohi të rindërtuar.

Gjyshi im më kishte folur gjithnjë për Dardhën siç më flet gjyshja Teodora dhe babai im Vaske Bruko. Unë e gjeta Dardhën më të bukur seç ma kanë përshkruar ata dhe uroj që vitin që vjen ta gjej akoma më të bukur. Ju falenderoj të gjithëve për pjesëmarrjen tuaj dhe kështu të mblidhemi në të gjitha rindërtimet e festat tona.

Ju faleminderit!


*****

Shtyp

Shkruar nga Adriana Stefani on E Hënë, 07 Prill 2014 19:16. Posted in BLETA

 
Copyright © 2016 DARDHA. dardha.org

Historia e Dardhës është historia e njerëzve trima dhe liridashës, e atyre që themeluan fshatin në mes të maleve, për të ruajtur lirinë, identitetin dhe besimin fatar të parardhësve. Në Dardhën e bukur panorama më me vlerë është ruajtja e gjallë e premtimit të besimit, ose amanetit të traditës, të trashëguar nëper breza; premtim që të parët tanë e ruajtën me gjak dhe e mbrojtën me jetë. Siç përmëndet nga nga vetë Papa Spiro Zengo më 1927, krijimi i fshatit orthodoks të Dardhës nuk lindi mbi bazën e interesave materiale, por mbi bazën e interesave morale, ruajtjen e besimit te tyre të krishtëre, si baza e traditës dhe identitetit. Eshtë pikërisht ky premtim që ne ia u kemi hua të parëve dhe duhet t’ja u lëme trashëgim brezave të ardhshëm të Dardharëve, pavarësisht se ku do ta ndërtojnë ata jetën e tyre. Ne konsiderojmë kthimin në identitet të Kishës së Shën Gjergjit si një inisiativë që tregon se Dardharët respektojnë të kaluarën dhe të tashmen, identitetin dhe besimin e tyre. Në të njëjtën kohë le të shërbejë kjo inisiativë e Dardharëve si urë kalimi në të ardhmen dhe si një shëmbull tipik për ndihmën që shqiptarët e besimit të krishterë orthodoks të Diasporës duhet t’i japin ndërtimit dhe forcimit të Kishës Autoqefale të Shqipërisë . Siç mund ta dini shoqata "Bleta" dhe shqiptarët e Amerikës kanë marrë përsipër fushatën fondëmbledhëse për ndërtimin e Këmbanores të Kishës së Shën Gjergjit të Dardhës. Ne jemi në kontakt me Mitropolinë e Korçës dhe Peshkopin Johan, të cilët e kanë projekt idenë dhe plotësisht e mirëpresin këtë kontribut nga diaspora dhe gjithë të tjerët. Ju bëjmë të ditur që projekti është vlerësuar me shumën $12,000.


Të gjitha donacionet destinuar këtij projekti duhet të dërgohen në mënyrë bankare në emrin e Kishës Orthodhokse Shqiptare në Worcester (me çeqe - në memo të shkruhet: Këmbanore/Dardhë).

Adresa postare per te depozituar ceqet tuaja per kete projekt:

St. Mary’s Albanian Orthodox Church
535 Salisbury St
Worcester MA 01609


Kur shuma e nevojshme për projektin të jetë akumuluar, do t’i transferohet Kishës Autoqefale të Shqiperisë në llogarinë bankare të Mitropolisë së Korçës. Falenderojmë bordin drejtues dhe Kishën Shqiptare të Shën Marisë në Worcester si dhe besimtarët e këtij komuniteti për përkrahjen e plotë të këtij projekti. Ne inkurajojmë shqiptarët kudo që ndodhen të tregohen bujarë në fushatën për mbledhjen e fondeve që do të nevojiten për këtë projekt. Pa dyshim jo të gjithë kanë mundesitë financiare të kontribojnë me shuma të konsiderueshme, por ne do të vlerësojmë cilindo kontribut në këtë projekt. 
Ne do t’ju mbajmë të informuar pergjatë ketij projekti, nepërmjet faqes Dardha.org. Me vullnetin tuaj emri per kontributin tuaj do të publikohet në këtë faqe. Respektojmë zgjedhjen për të mbajtur anonim ju që nuk do të dëshironit publikimin. Kemi kënaqesinë t’ju njoftojmë se shoqata “ Bleta” ka dhuruar $2,000 për këtë projekt dhe kemi 3-4 kandidatë që kanë premtuar se do të dhurojnë $500-$1,000 secili. Siç e shihni, fushata sapo ka filluar dhe jemi optimistë se kemi pothuaj 30% të fondit që na nevojitet.

Shpresojmë që me bujarinë tuaj dhe ndihmën tuaj ta bëjmë sa më parë realitet projektin tonë!
Shoqata "Bleta"
Postuar nga Bordi i "Eagle 3 DOTS"